top of page

Acrojoga – intenzivna vadba, ki vključuje čuječ pristop do partnerja in do sebe

O acrojogi v paru, ki krepi partnerski odnos in je v svoji raznolikosti primerna prav za vsakogar

Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Rosana in Tilen Vidovič sta svojo ljubezensko zgodbo začela pred skoraj dvanajstimi leti, ko sta kot srednješolca postala par, lani pa sta si svojo pripadnost potrdila tudi s poroko. Rosana je po poklicu psihologinja, trenutno zaposlena na področju kadrovskega svetovanja. Pri svojem delu ji veliko pomeni, da lahko s svojim znanjem (prek coachinga in svetovanja) pomaga ljudem okoli sebe in jih vodi k temu, da izkoristijo vse svoje potenciale ter osebnostno rastejo. Tilen je po poklicu zobozdravnik, poleg tega pa je že celo življenje močno vpet tudi v šport. Je nekdanji profesionalni kajakaš, treniral je judo, v zadnjem času pa se je navdušil nad fitnesom na prostem. Njun zelo priljubljen način preživljanja prostega časa je acrojoga, vadba, ki vključuje elemente joge in akrobatike. Izvaja se načeloma v paru, določeni elementi pa lahko vključujejo tudi več ljudi.


Kako sta začela z acrojogo? Sta jo naprej obiskovala v okviru tečaja? Sta se zanjo navdušila oba hkrati, ali je eden pritegnil drugega?

Z acrojogo sva se srečala približno pet let nazaj, v času študija. Kljub veliko začetnega truda in prošenj, ki jih je Rosana morala vložiti v to, da je Tilna sploh prepričala za prvo uro acrojoge (v njegovi glavi je namreč prevladovala beseda joga 😆), sta jo nato oba zelo hitro vzljubila – Tilen še celo bolj kot Rosana – in se njenih ur z veseljem udeleževala.

Najprej sva z acrojogo začela s tečajem v okviru študentskih dejavnosti, nato pa sva svoje znanje nadgrajevala prek različnih acrojoga dogodkov in festivalov, tako v Sloveniji kot tudi v tujini.
Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Kako se acrojoga razlikuje od klasične joge? Komu bi predlagala acrojogo?

Acrojoga in klasična joga si na prvi pogled nista tako zelo podobni, saj se acrojoga izvaja v paru in je precej bolj dinamična ter akrobatska. Podobnost z jogo, ki pa jo vendarle vidiva, pa je v čuječem pristopu do sebe in do svojega partnerja.

Acrojogo bi priporočala vsem, ki se jim na pogled zdi zanimiva in bi jo želeli preizkusiti. Z malo vaje in spretnosti v tehniki namreč prav vsak lahko osvoji osnovne gibe, nato pa postopoma napreduje k težjim.

Če acrojogo pravilno izvajamo, zna biti zelo enostavna in lahkotna. Za njeno izvajanje ni potrebno biti profesionalni športnik, gimnastičar ali atlet, prav tako zanjo ni potrebno predznanje kakršnekoli oblike joge. Da z njo začnemo, potrebujemo le nekoliko motivacije in želje, nato pa nekaj truda in vaje – s tem lahko prav vsak kmalu izvaja poze s slik na Instagramu.

Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Kako se lotita izvedbe novih vaj? Kje dobita ideje zanje?

Najprej sva nove vaje spoznavala predvsem na tečajih in acro dogodkih, ki pa jih v času korone niso več prirejali. Takrat sva začela ideje iskati tudi na spletu, predvsem na Youtube in Instagramu.

Acrojoga je zelo dinamična, možnosti za različne poze in povezave različnih poz v dinamično izvedbo (flow) pa neskončno, zato sva se tudi sama lotila eksperimentiranja in tako prišla do novih idej in povezav.

Acrojoga nama je tako všeč ravno zato, ker nudi toliko različnih možnosti izvedbe. Že v osnovi je naš položaj lahko ležeč (L-base) ali stoječ. Nato lahko izvajamo zaporedje različnih vaj, pri katerih je letalec oprt na bazo, vaje pa se začnejo in končajo v istem položaju – takšno zaporedje vaj se imenuje washing machine. Poznamo vaje, pri katerih partnerja s svojo težo uravnovešata drug drugega (counterbalance vaje). Težišče imata v skupni točki in ob izgubi povezave oba padeta iz ravnotežja. Nekatere aktivnosti v acrojogi so še bolj dinamične, med njimi manjši skoki, pri katerih partnerja običajno z rokami ohranjata medsebojni fizični stik (pops), ali skoki, pri katerih fizični stik ni ohranjen (icarian pops). Pri acrojogi je možno narediti tudi visoko ali nizko stojo ter dodati različne navijaške (cheerleading) elemente. Ravno zaradi te raznolikosti je lahko acrojoga primerna prav za vsakogar – zagotovo vsak lahko najde vaje, ki mu ustrezajo.

Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Acrojoga ima precej pozitivnih učinkov tudi na vajin odnos. Kako sta gradila medsebojno zaupanje za izvedbo zahtevnejših vaj? Kaj vaju je poleg zaupanja acrojoga še naučila za zvezo, odnose in življenje?

Res je, acrojoga ima na najin odnos veliko pozitivnih vplivov. Vesela sva, da imava v svojih natrpanih urnikih skupno aktivnost, ki naju vedno znova medosebno poveže. Je ena izmed aktivnosti, ki ji lahko rečeva »čas za naju«. Čeprav se morda sliši klišejsko, naju je acrojoga res kot par še dodatno povezala, hkrati pa naju naučila veliko o poslušanju in razumevanju drug drugega.

Na prvi pogled je pri izvajanju acrojoge morda poudarek na usvajanju določenih fizičnih spretnosti, vendar se pri njej veliko naučimo tudi o sodelovanju, sprotni komunikaciji in krepitvi medsebojnega zaupanja. Acrojoga je namreč vadba, ki vključuje soodvisnost dveh oseb, pri čemer lahko dobro pozo ali flow naredimo le s skupnimi močmi. Prek nje krepimo zavedanje, da vsega ne moremo narediti sami, temveč se moramo včasih zgolj prepustiti in zaupati partnerju.

Tudi midva sva na začetku imela več težav z zaupanjem, saj sva se pri izvajanju oba še nekoliko lovila ter nisva bila prepričana vase in v drugega. Vendar sva zaupanje postopoma pridobivala predvsem prek dobre komunikacije. Drug drugemu sva se trudila čim bolj točno povedati, kaj bova počela in kaj pričakujeva od drugega. Predvsem pa se je za pomembno izkazalo spoštovanje do tega, da kateri od naju kakšne vaje še ni pripravljen narediti, ker se za to še ne čuti dovolj sposobnega. Seveda pa h krepitvi zaupanja veliko pripomore tudi, da je poleg nas še kakšna oseba, ki nas varuje in pazi na pravilno izvedbo, predvsem pri izvajanju elementov, ki se jih šele učimo ali jih izvajamo prvič.

Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Ali svoje znanje acrojoge na kakršenkoli način tudi predajata naprej?

Ja, tudi to počneva in nama je v veliko veselje. Na začetku sva k izvajanju acrojoge privabila kar nekaj najinih prijateljev in jih naučila nekaterih osnov. Nato sva izvedla nekaj osnovnih vadb za vse zainteresirane začetnike.

Najini družini na raznih praznovanjih zelo pogosto omenijo acrojogo in želijo, da jim pokaževa, kaj počneva. Seveda jih nato tudi povabiva, da še sami preizkusijo kakšen enostaven element, kot je npr. ptička ali stolček. Pri tem je verjetno odveč omeniti, da so takšna praznovanja še toliko bolj zabavna in polna smeha. 😆

Pred kratkim, konec novembra 2021, sva ustanovila tudi Facebook in Instagram profil Acro Wandersouls, saj želiva acrojogo, ki je v tujini že precej znana, približati tudi širši Sloveniji. Na profilu deliva fotografije različnih acrojoga poz, občasno pa objaviva tudi kakšen video.

V decembru sva pripravila akcijo praznične acrojoge, v sklopu katere sva vsak dan objavljala prispevke z osnovnimi pozami in dodajala videe s prikazom izvedbe. V eni od zadnjih objav sva precej podrobno delila konkretne napotke za izvedbo poze ptička. Vsi, ki bi vas to zanimalo, lepo vabljeni, da si ogledate video na najinem profilu in se preizkusite v nečem novem.

Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Rosana, kaj kot psihologinja meniš o možnosti vključevanja acrojoge v psihološko podporo za osebno rast? Kje na področju delovanja psihologov bi glede na njene pozitivne učinke po tvojem mnenju lahko vključili acrojogo?

Vsa nova znanja, sodelovanje, prilagajanje in razvijanje medsebojnega razumevanja nam omogočajo, da osebnostno rastemo. Prav tako z acrojogo velikokrat postopoma presegamo meje svojih sposobnosti, za katere prej morda nismo mislili, da bi jih lahko. S teh vidikov vidim acrojogo kot zelo široko koristno.

Kot že omenjeno, acrojoga lahko pripomore tudi h krepitvi partnerskih odnosov. Morda bi jo lahko uporabili kot del kakšne partnerske terapije, če bi jo seveda strokovno utemeljili in se ob njenem izvajanju osredotočili na ozaveščanje delovanja in doživljanja partnerjev. Menim, da lahko že s samo vadbo acrojoge krepimo partnerski odnos, vendar le, če smo pri tem zmožni sami pri sebi dovolj ozavestiti, kaj se dogaja in kaj doživljamo. V nasprotnem primeru namreč acrojoga lahko povzroči tudi kar precej nesoglasij – to sva izkusila tako na lastni koži kot tudi videla pri kakšnem drugem paru. 😆 Je pa to gotovo zanimivo vprašanje, ki mi je dalo misliti in mi dalo idejo, da morda v prihodnje v poučevanje acrojoge vključim tudi vidik ozaveščanja vedenja pri parih.


Tilen, bi morda acrojogo lahko vključili tudi na področje zdravstva?

Rekel bi, da je acrojoga zaradi fizične aktivnosti že sama po sebi del krepitve našega zdravja. Zna biti namreč kar intenzivna in čeprav se nam morda zdi, da v treh urah vadbe nismo kaj veliko naredili, bo telo naslednji dan zagotovo nasprotovalo tej misli. 😆

Slika je last Tilna in Rosane Vidovič

Za zaključek ...

Teja, za zaključek bi se ti rada najlepše zahvalila za povabilo, da deliva svojo zgodbo. Upava, da prek zapisa nad acrojogo navdušiva še koga, tebi pa želiva veliko uspehov in dobrih zgodb še naprej. Jih z veseljem spremljava in prebirava! 😊

202 views0 comments
bottom of page