top of page
20230527_155743_edited.jpg

Sprehodi za podporo in rast

  • Instagram
  • Facebook

Psihološko svetovanje na sprehodih

Psihološko svetovanje na sprehodih je namenjeno pogovoru o vaših življenjskih izzivih, odkrivanju osebnih moči in iskanju blagostanja. Osredotoča se na podporo in rast pri vašem doživljanju vsakdanjih situacij, odnosov, kariere in življenjskega sloga.

Poteka v lahkotnem vzdušju ob gibanju v naravi, ki spodbuja množico telesnih in miselnih procesov. O osebnih izzivih je pogosto lažje spregovoriti ob hoji z ramo ob rami kot sede iz oči v oči.

Pridružite se individualno na dogovorjen termin in se sprehodimo skupaj.

IZHODIŠČE

Ljubljana - Šentvid, 

po dogovoru tudi drugje, možno se je povezati tudi na daljavo

OPREMA

Nizki pohodni čevlji, športna oblačila, voda, pelerina za primer padavin

POTI

Izbirate lahko med gozdnimi pešpotmi z nekaj vzpona ali ravninskimi cestami

TRAJANJE

Izbirate lahko med 1-urno ali 2-urno potjo, glede na želje in zmožnosti

Komu so namenjeni?

Sprehode najpogosteje obišče pet skupin ljudi:

20230527_102211_edited.jpg

V obdobju pomanjkanja smisla, doživljajskosti in igrivosti, 

ko življenje ni zadovoljujoče, vas utesnjuje in preprosto ni to, kar bi si želeli. Čeprav ste sicer visoko funkcionalna oseba, vas trenutno ovira razločevanje v zvezi z vprašanji: kakšen način življenja mi ustreza; kako usklajevati družino, kariero in prosti čas; kam se karierno usmeriti (zaposlitev, podjetništvo); kako živeti svojo avtentičnost in potrebo po lastnem izražanju in ustvarjanju.

20230527_102211_edited.jpg

V obdobju posttravmatske rasti,

ko v spremenjenih življenjskih okoliščinah (npr. razhod, izguba, zdravstvene težave) začenjate znova. Stresni dogodek oz. travmo ste z morebitno ustrezno obravnavo že predelali in ste funkcionalni v vsakdanjem življenju, vendar vas je ta izkušnja spremenila, drugače gledate na odnose in vrednote ter razmišljate o novih življenjskih možnostih. Sprašujete se, kam se usmeriti, da bi lahko živeli bolj izpolnjeno in smiselno.

20230527_102211_edited.jpg

V obdobju življenjskih preizkušenj,

ko nam veščine s področja psihologije lahko olajšajo in omogočijo učinkovitejše soočanje z osebnimi izzivi, čeprav sicer v vsakdanjem življenju relativno dobro funkcionirate. Želeli bi si napredka v veščinah, kot so asertivna komunikacija, obvladovanje čustev, soočanje s stresom, odpravljanje omejujočih prepričanj o sebi, upravljanje s časom in določanje prioritet ter reševanje težav in konfliktov v odnosih. 

20230527_102211_edited.jpg

V obdobju prehodov in sprememb, 

ko se soočate s spremembami določenega obdobja, se prvič zaposlujete ali menjate zaposlitev, se upokojujete, ali vas bremenijo spremembe v zvezi z bivanjem. Kljub siceršnji funkcionalnosti vam spremembe vzbujajo negativne občutke, jih težko sprejemate, v spremenjenih okoliščinah pa se nikakor zares ne znajdete. Na prelomnicah vas čakajo življenjske odločitve, glede katerih bi se želeli posvetovati.

20230527_102211_edited.jpg

V obdobju izgube volje in energije za aktivno življenje,

ko izkušate psiho-fizično utrujenost, ki prispeva k zmanjšani delovni in medosebni učinkovitosti. Načeloma ostajate funkcionalni, vendar bi želeli nekaj podpore pri doseganju sprememb in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga. Zavedate ste, da bi z vključevanjem pogostejšega gibanja v vsakdanjo rutino prispevali k večji aktivnosti na vseh področjih življenja.

Na sprehodih pogosto pomagam tudi pri:

- globljemu razumevanju sebe, bližnjih, medosebnih odnosov in situacij
- višanju motivacije in prepoznavanju korakov za dosego želenih ciljev,
- sprejemanju odl
očitev,
- postavljanju meja v odnosih,
- pridobivanju več nadzora v življenju
- usklajevanju obveznosti
- soočanju z obremenjujočimi življenjskimi okoliščinami,
- raziskovanju možnosti za dvig kakovosti življenja.

OPTIMIZEM, SREČA, OSEBNA RAST, OSEBNOSTNE MOČI, BLAGOSTANJE, ZANOS, KREATIVNOST je le nekaj tem, ki jih opisuje pozitivna psihologija, in so na sprehodih še posebej priljubljene. 

Komu so sprehodi namenjeni

Pogosta vprašanja o sprehodih

Kdaj vem, da bi bilo dobro poiskati strokovno pomoč?

Ko spoznate, da vam soočanje z vsakdanjimi obveznostmi in zahtevami predstavlja težko obvladljivo breme, ter ne funkcionirate in se ne počutite tako, kot bi si želeli.

Kako vem, da so glede na globino mojih težav sprehodi ustrezna oblika pomoči zame?

Sprehodi so namenjeni osebam, ki ne potrebujejo tako poglobljene obravnave, kot jo zagotavlja psihoterapija, ter jim ustreza lahkoten kontekst v naravi. Namenjeni so tudi osebam po zaključeni psihoterapevtski obravnavi, ki želijo nadalje razvijati kakovost svojega življenja.

Včasih je težko predhodno oceniti globino težav ali pa se ta izkaže šele po nekaj srečanjih. Če ugotovimo, da vaše potrebe presegajo namen sprehodov, vas lahko usmerim v ustreznejše oblike pomoči.

Pogosta vprasanja o sprehodh

Kako potekajo?

Hojo spremlja pogovor po principih psihološkega svetovanja

Psihološko svetovanje na sprehodih je načeloma kratkotrajna oblika obravnave, ki v povprečju zajema 3-6 srečanj. O pogostosti sprehodov se dogovarjamo skupaj in sproti, odvisno od kompleksnosti vaših izzivov in motivacije za sodelovanje. Izbirate lahko med 1-urnim ali 2-urnim sprehodom.

Izhodišče sprehodov je v Šentvidu pri Ljubljani, po dogovoru pa tudi na drugi lokaciji v Sloveniji. Popeljem vas po obronkih Polhograjskega hribovja ali ob mirnejših cestah v okolici Šentvida. Izbirate lahko med različnimi potmi: gozdnimi pešpotmi z nekaj vzpona ali ravninskimi cestami. Na vašo željo se lahko za sprehod dogovorimo tudi na drugi poljubni lokaciji v Sloveniji.

Za varen sprehod se je pomembno primerno opremiti. Za sprehod po gozdnih pešpoteh so obvezni nizki pohodni čevlji, vedno pa so priporočljiva športna oblačila, prilagojena letnemu času, voda in po potrebi kakšen prigrizek.

 

V primeru nestabilne vremenske napovedi je dobrodošel kos opreme tudi pelerina. Sprehodi namreč potekajo v vseh vremenskih razmerah, saj je ravno sprehod s pelerino lahko doživetje, ki krepi moči za soočanje z izzivi na mnogo področjih življenja. Seveda pa se ob neugodni vremenski napovedi lahko dogovorimo tudi za drug termin.

Ponujam tudi možnost pogovora na sprehodu na daljavo z uporabo telefona. V tem primeru se na sprehod odpravite na poljubni lokaciji. Pogovor poteka prek aplikacije Zoom ali običajnega telefonskega klica.

Prvi sprehod je običajno namenjen spoznavanju in pogovoru o izzivih oz. težavah udeleženca. Ob vračanju na izhodišče skupaj oblikujemo načrt in zastavimo cilje, ki jih želimo doseči s sprehodi. Pri nadaljnjih sprehodih je podpora udeleženčevemu doživljanju prepletena s teoretičnimi vsebinami in praktičnimi veščinami. Zaključujejo se s konkretnimi spodbudami, kako spoznanja s sprehoda vnašati v vsakdanje življenje. Ob zaključevanju strnjenih srečanj naredimo pregled celotne prehojene poti v času obiskovanja sprehodov, naredimo načrt za soočanje z morebitnimi prihodnjimi izzivi in se po želji dogovorimo za občasna prihodnja srečanja.

POZITIVNI UČINKI HOJE V NARAVI:

- Prispeva k zdravju srca in ožilja,

- znižuje krvni tlak,
- spodbuja telesno vzdržljivost,

- uravnava telesno težo,
- izboljšuje kakovost spanca,
- zmanjšuje stres, tesnobo in simptome depresije, 
- izboljšuje koncentracijo in spomin,
- prispeva k jasnosti misli,
- izboljšuje razpoloženje,

- vzbuja občutek sreče,
- spodbuja ustvarjalno mišljenje.

JE PSIHOLOŠKO SVETOVANJE NA SPREHODIH BOLJ UČINKOVITO KOT V KLASIČNEM KONTEKSTU?
Odgovora na to ni. Uspešnost psihološke obravnave je močno odvisna od tega, kaj nam kot posamezniku ustreza in kaj ne. Če imamo možnost, lahko preizkusimo različne oblike obravnave in tako ugotovimo, kaj je najbolje za nas.

Kaj je psihološko svetovanje?

Pri svojem delu se ravnam po principih psihološkega svetovanja, uporabljam različne pogovorne tehnike, vključujem pa tudi elemente coachinga in relacijske družinske terapije. Namen psihološkega svetovanja je dvig kakovosti življenja, kar pri udeležencih skušam doseči prek razbremenitve in višanja motivacije za konstruktivne spremembe, ki prinašajo blagostanje. Osredotočam se na osebne vrline, odlike in notranje moči, ki jih oseba lahko uporabi pri soočanju svojimi izzivi. Psihološko svetovanje je nedirektivno in ne pomeni dajanja nasvetov, temveč gre za usmerjanje prek različnih vprašanj, ki udeleženca vodijo do spoznanj glede spoprijemanja s trenutnimi in prihodnjimi izzivi. Ključnega pomena je vzpostavitev varnega vzdušja, v katerem lahko udeleženec raziskuje, ozavešča in rešuje svoje izzive na različnih področjih življenja. Stremim k vzpostavljanju kakovostnega profesionalno-sodelovalnega odnosa, ki je zaupen, spoštljiv in obojestransko iskren. Vsak od nas lahko enako situacijo doživlja drugače, zato je pomembno vsakomur resno in spoštljivo prisluhniti. Psihološko svetovanje lahko poteka v živo, po telefonu ali prek spleta.

Je psihološko svetovanje enako psihoterapiji?

Tako psihološko svetovanje kot psihoterapija skušata prek pogovora spodbuditi pozitivno življenjsko spremembo pri udeležencu oz. klientu. Pri obeh je ključno ustvarjanje varnega okolja in podpornega odnosa.  Med njima pa obstajajo tudi razlike, in sicer v trajanju obravnave, usmerjenosti ter vsebinah in težavah, s katerimi se ukvarjata. Psihološko svetovanje običajno zajema nekaj srečanj (3-6) in je zato krajše od psihoterapije, ki je dolgotrajnejši proces. O pogostosti sprehodov se dogovarjamo skupaj in sproti, odvisno od kompleksnosti težav in motivacije za sodelovanje. Psihološko svetovanje se nekoliko bolj osredotoča na sedanje zavestne izzive in doseganje rešitev zanje ter za razliko od psihoterapije ne posega toliko v globje nezavedne vsebine iz preteklosti. Vendar je popolno ločnico težko potegniti, saj so situacije in naša doživljanja seveda prepleteni, naši sedanji izzivi pa so močno povezani z izkušnjami iz preteklosti.  Psihološko svetovanje nam lahko pomaga predvsem v situacijah, ko potrebujemo konkretnejše rešitve za izzive in težave v določenem obdobju življenja, psihoterapija pa nas v večji meri vodi do globljih izvorov našega vedenja in doživljanja. Sprehodi, ki potekajo v naravi po javnih poteh, kjer občasno prihaja tudi do srečanj z mimoidočimi, so primeren kontekst za pogovor na ravni psihološkega svetovanja, medtem ko bi za psihoterapijo bilo primernejše bolj nadzorovano okolje.

Na kaj biti pozorni pri izbiri vrste obravnave in strokovnjaka zase?

Ne glede na to, ali iščemo psihološko svetovanje ali psihoterapijo, je pri tem ključnega pomena najti strokovnjaka, ki nam ustreza in ki mu lahko zaupamo. Kakovosten in varen odnos pomembno pripomore na poti premagovanja osebnih izzivov. Kljub temu, da je določena vrsta obravnave v splošnem primerna za obravnavo naših izzivov in težav, pa še ni nujno, da nam sodelovanje z določenim strokovnjakom zares ustreza. To je namreč precej odvisno tudi od naših osebnostnih značilnosti, načina komunikacije in predhodnih izkušenj. Pred izbiro strokovnjaka je vselej smiselno preveriti njegovo usposobljenost za svetovalno oz. terapevtsko delo in se prepričati, kaj glede na njegove kompetence in izkušnje v obravnavi lahko pričakujemo. Opravljen dodiplomski in magistrski študij psihologije ter magistrski študij zakonskih in družinskih študijev mi zagotavljajo široko in verodostojno paleto znanj, ki so dobra podlaga za psihološko svetovanje in za nadaljnje izobraževanje za terapevtsko delo. Poleg usposobljenosti pa so seveda izkušnje tiste, ki kateremukoli strokovnjaku pridajo pravi občutek in intuicijo za delo z ljudmi. Pri izbiri strokovnjaka pa velja upoštevati tudi ceno storitev in vaše finančne zmožnosti. Psihološko podporo na sprehodih skušam ohranjati cenovno dostopno čim širši množici ljudi, zato je njihova cena v primerjavi s sorodnimi storitvami med ugodnejšimi.

Kako potekajo sprehodi
Kaj je psiholosko svetovanje

Izhodišče sprehodov

Srečamo se v Šentvidu pri Ljubljani ...

Sprehodi se začenjajo v Šentvidu pri Ljubljani, natančneje na Prušnikovi ulici pred bloki s hišnimi številkami 14, 15, 16. Lokacijo srečanja lahko preverite na zemljevidu in uporabite možnost navigacije. V bližnji okolici je na voljo dovolj brezplačnih parkirnih mest. 

Na vašo željo se lahko za sprehod dogovorimo tudi na drugi poljubni lokaciji v Sloveniji.

... ali pa se povežemo na daljavo prek telefona.

Pogovor na daljavo vam omogoča sprehod na poljubni lokaciji. Povežemo se prek aplikacije Zoom ali običajnega telefonskega klica. Pred sprehodom vam na e-naslov pošljem povezavo do Zoom srečanja oz. vam sporočim telefonsko številko.

Izhodišče spehodov
Sprehodi s pogovorom na dajavo

Cenik

Individualno psihološko svetovanje na sprehodu

v živo ali prek telefona/spleta

CENIK JE V PRIPRAVI

Cena velja za posamezni sprehod.

 

V primeru sprehoda na želeni poljubni lokaciji se obračunajo tudi potni stroški iz Ljubljane v višini 0,43 EUR/km.

Plačilo je možno z gotovino ali nakazilom. 

Logo pogovori modro ozadje jpg.jpg

Pobrskajte med prosto dostopnimi vsebinami, podprtimi z znanji iz psihološkega svetovanja

Cenik
Moja izobrazba, izkušnje in poslanstvo
Naročanje

Udeležite se sprehoda

Rezervirajte termin za individualno psihološko svetovanje na sprehodu v živo ali na daljavo.

Izhodišče sprehodov je v Šentvidu pri Ljubljani, po dogovoru tudi na drugi želeni lokaciji v Sloveniji. 

Večinoma se sprehodi izvajajo v popoldanskih urah po 16. uri, občasno pa tudi v drugih terminih. Možno se je dogovoriti tudi za srečanja med vikendom.

Psihološko svetovanje, ki ga nudim, ne bo zadostilo posameznikom s težjimi psihiatričnimi diagnozami, z akutnimi samomorilnimi nagnjenji in samopoškodovanjem, zato se v teh primerih obrnite na urgentno psihiatrično pomoč.

Sledite sprehodom na

družbenih omrežjih:

  • Instagram
  • Facebook
Izberite ...

V kratkem vas kontaktiram. 

Z vami se sprehajam Teja Štefančič,

mag. psihologije in mag. zakonskih in družinskih študijev, specializantka relacijske družinske terapije

Teja Stefancic - Sprehajalci - psiholosko svetovanje na sprehodih - na sprehodu.jpg

Izobrazba, izkušnje in poslanstvo

Od zgodnjih mladostniških let sem gojila zanimanje za osebnostno rast in iskanje blagostanja, prostor za krepitev osebnih moči in navdih pa že zgodaj našla v naravi. Po opravljeni gimnaziji sem izbrala študij psihologije na ljubljanski fakulteti. Izobraževanje sem nadaljevala na magistrskem študiju psihologije, v 2. letniku pa se vzporedno vpisala še na magistrski študij zakonskih in družinskih študijev. Širjenje in poglabljanje znanja psihologije z znanji za terapevtsko delo me je povsem prevzelo.

Zaposlila sem se kot psihologinja v šolski svetovalni službi, kjer sem pridobila dragocene izkušnje tako z izzivi otrok kot odraslih. Ustalila sem se v Ljubljani in veseli me, da mi je zaradi bližine povsem izvedljivo, da se ob službi še nadalje izpopolnjujem iz relacijske družinske terapije. 

Ob vsem tem je vzklila ideja za Sprehajalce, s katerimi želim za aktiven, uravnotežen življenjski slog in doživljanje blagostanja navduševati in pomagati širši množici ljudi. Prepričana sem, da smo ljudje v svojem bistvu dobri. Včasih nas življenjske okoliščine potisnejo v kot in takrat potrebujemo nekaj zanesljive podpore in spodbude, da spet najdemo svojo prvotno moč in smisel ter se pomaknemo dalje. Verjamem, da z nekaj podpore lahko vsakdo izmed nas bolje uresniči svoje potenciale, in da je možno soustvarjati kakovostnejše ter polnejše odnose, k čemur želim kot psihologinja tudi sama prispevati. Pomoč ljudem je moje poslanstvo in to delo želim opravljati predano.

Ljubek kotiček z naših sprehodov, kjer drevesa razprejo svoje krošnje

bottom of page