top of page
20220809_091014.jpg

Predajanje doživetij, izkušenj in znanja

  • Instagram
  • Facebook

Predavanja

Naše odprave in dejavnost Sprehajalcev občasno predstavim na predavanjih. Spodaj najdete, kdaj in kje mi lahko prisluhnete v kratkem, pobrskate pa lahko tudi po arhivu preteklih predavanj z opisi. 

Prihodnje predavanje

Prihajajoča predavanja

Naslednjič se srečamo:

Torek, 23. 4. 2024 ob 18.00,

Knjižnica Jurij Vega

Dol pri Ljubljani:

Slovenska planinska pot

Torek, 21. 5. 2024 ob 18.00,

Knjižnica Vodice:

Slovenska planinska pot

Prenovljeno predavanje za še več navdiha:

potopisne

vsebine

psihološke

vsebine

Opis predavanja

Slovenska planinska pot:

vztrajno do ciljev na mnogo področjih življenja

 

Nedavnega poletja sem se prek hribov in gora odpravila po vezni Slovenski planinski poti vse od štajerske prestolnice do morja. Pot sem opravila v 38 dneh, prehodila več kot 450 kilometrov, večinoma spala v planinskih kočah in na kontrolnih točkah zbrala vseh 80 žigov. Na pot sem se podala sama, vendar mi družbe ni manjkalo. Ta izjemna preizkušnja telesa in duha je nudila tudi obilo časa za razmislek: obujala sem zavedanje o svojih resničnih močeh, odkrivala svojo ustvarjalnost ter se učila postopoma in vztrajno približevati svojemu cilju. Izkušnje s poti so odlično izhodišče za spoznanja o tem, kakšna življenjska naravnanost je potrebna za doseganje ciljev na mnogo področjih življenja. Predavanje o poti je prepleteno s psihološko obarvano vsebino o tem, kaj nas takšna pot uči in kaj nam lahko daje.

Planinski obrok pri Češki koči, KSA
Koroška Rinka 2433 m.jpg
Nad kočo Alan, Velebit: snežna pravljica nad kvarnerskimi otoki
Koča Alan, Velebit: medved na srečo ni pravi!

Pretekla predavanja

Velebitska planinska pot: od Oltarov pod Zavižanom do Starigrada-Paklenice v 10 dneh

Opis predavanja:

Skupina petih (zadnje štiri dni šestih) se nas je konec aprila odpravila po okoli 150 km dolgi Velebitski planinski poti, ki smo jo zaključili v Narodnem parku Paklenica in si v prazničnih dneh do 2. maja privoščili nekaj sprostitve v osrčju enega najkrasnejših naravnih območij na Hrvaškem. Vezno pot smo v skladu z načrtovanimi etapami opravili v desetih dneh, ni pa nam uspelo zbrati popolnoma vseh žigov, saj dveh vrhov zaradi razmer (sneg, dež) nismo obiskali, na nekaterih drugih točkah pa žigov nismo našli. Pot nas je vodila vzdolž kvarnerskih otokov Rab, Pag in drugih, ter pri tem nudila izjemne razglede, sanjske sončne zahode, dneve popestrila z raznolikimi vremenskimi razmerami ter razgibano pokrajino. Tokratna odprava je bila za Sprehajalce najbolj avanturistična doslej, saj smo večinoma spali v neoskrbovanih bivakih, si kuhali na gorilnikih in s sabo nosili hrano za skoraj vse dni. Gotovo smo prekosili same sebe v marsikaterem pogledu, s čimer nam ta odprava ostaja edinstvena in nepozabna izkušnja.

Nad kočo Alan, Velebit: snežna pravljica nad kvarnerskimi otoki
Koča Alan, Velebit: medved na srečo ni pravi!

Dosedanja predavanja:

- 18. januar 2024, Knjižnica Gameljne pri Ljubljani

- 27. marec 2024, Knjižnica Glinškova ploščad, Ljubljana

- 10. april 2024, Plezalni center Ljubljana

Peš na morje: od Iške pri Ljubljani prek Snežnika do hrvaških Matuljev

Opis predavanja:

Poleti 2023 sva se hodit odpravila s partnerjem Alešem in v predavanju najino pot predstavljava skupaj. Posebnost najine poti je bila, da v vodnikih ali na internetu ne obstaja, temveč sva si jo zamislila in jo ubrala popolnoma v lastni režiji. Kombinirala sva planinske poti, gozdne ceste in vlake, prečila pa tudi kakšno bolj ali manj prehodno brezpotje. Iz Iške pri Ljubljani sva prek Krvave peči dosegla Strletje, naslednji dan skozi vasi prišla v Loški Potok, prek Velike Jazbine in Petelinjaka dosegla Loško dolino, nadaljevala prek Snežnika do Sviščakov in nato na Kozlek nad Ilirsko Bistrico. Državno mejo sva prečkala pri vasi Lisac in se spustila v Klano ter zadnji dan dosegla Kastav, morje pa ugledala v Matuljih pri Rijeki. Izredno nama je prijalo, da sva se v prvih dneh lahko skopala v reki Iški in na Volčjem/Bloškem jezeru. Spala sva pri sorodnikih in prijateljih, v planinski koči ter v šotoru. V Rijeki sva ujela redno linijo katamarana na otok Lošinj, kjer sva v Malem Lošinju in Nerezinah preživela nadaljnji teden dni zasluženega "pravega" dopusta.

20230720_075023.jpg
20230723_091007.jpg

Dosedanja predavanja:

- 10. november 2023, Društveni dom Škocjan (Kulturno društvo Škocjan, Turjak)

Camino Krk: krožna pot po otoku Krk v 7 dneh

Opis predavanja:

Božično-novoletne praznike ob koncu leta 2022 sem s skupino prijateljev doživela na popolnoma svojevrsten način, saj smo se odpravili po romarski poti Camino Krk. 150 km dolgo pot smo opravili v 7 etapah, pri čemer smo dnevno prehodili nekoliko več kot 20 km. Krog smo sklenili v mestu Krk, po poti pa obiskali večino večjih krških mest: Malinsko, Njivice, Omišalj, Čižiće, Vrbnik, Baško in Punat. Hoja pri prijetni temperaturi 12 °C ter zgolj enemu deževnemu in vetrovnemu dnevu je vsakemu izmed nas nudila dragocen čas zase, obenem pa tudi obilico sproščenega druženja. Odpravo smo zaključili z izredno zabavnim praznovanjem novega leta v mestu Krk. Vsekakor se je na Camino Krk s primerno opremo možno odpraviti tudi pozimi, zato morda naša izkušnja k podobnemu podvigu pritegne tudi koga izmed vas!

Spuščanje s Platoja Mjeseca proti Baški.jpg
Pot Njivice - Omišalj v soncu.jpg

Dosedanja predavanja:

- 14. oktober 2023, Vinogradništvo Glavač (Almini dnevi na Svetini, Turistično društvo Štore)

Slovenska planinska pot: 38-dnevna preizkušnja telesa in duha

Krn - ovca
Jalovec

Poletje 2022 sem preživela zelo aktivno, saj sem se prek hribov in gora podala po Slovenski planinski poti (SPP) vse od štajerske prestolnice do morja. Na svoji poti, ki sem jo opravila v 38 dneh, sem obiskala 44 vrhov in 46 planinskih koč, prehodila približno 450 kilometrov ter na kontrolnih točkah v Dnevniku s SPP zbrala 80 žigov. Na pot sem se podala sama, vendar le redko ostala brez družbe, saj so se mi pogosto pridružili prijatelji ali pa sem nova poznanstva stkala na poti. Prvi del SPP me je vodil od Maribora prek Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, vse do Mojstrane. Poti, ki so čez Pohorje večinoma gozdne, so bile kot nalašč za ogrevanje pred množico dvatisočakov v Kamniško-Savinjskih Alpah. Občasno sem dosegla mesta ali kraje, kjer sem lahko obiskala trgovino in okrepila svoje zaloge v nahrbtniku. Navdušile so me krasne panoramske poti na območju slovenskih Karavank. Drugi del SPP me je popeljal prek najvišjih slovenskih gora v Julijskih Alpah. Vreme mi je bilo večino dni zelo naklonjeno, nekajkrat pa mi je pokazalo tudi svojo drugo plat. Na poti prek Razorja in Prisojnika proti Vršiču me je ujel dež, zaradi goste megle sva s prijateljico nekoliko preložili vzpon na Jalovec in dva dni ostali v prvinskem Zavetišču pod Špičkom, na poti od Vogla do Črne Prsti pa so nas skupinico štirih presenetili močni sunki vetra. V tretjem delu SPP sem prek Cerkljanskega hribovja, kraških planot in primorskega krasa dosegla slovensko morje. Na tem delu poti sem imela največ družbe prijateljev, katerim gre tudi kanček zasluge za to, da sem dokončala svojo pot. Prek Porezna in Ermanovca sem dosegla Idrijo, nato pa nadaljevala proti vrhovom nad Vipavsko dolino. S Slavnika se mi je odprl prekrasen, dolgo pričakovan pogled na morje. Spomini na zaključni skok v morje v Ankaranu me še danes navdajajo z občutki neizmernega veselja. V predavanju boste gotovo uživali navdušenci nad potovanji, gorami, dogodivščinami, pa tudi tisti, ki vsake toliko potrebujete kakšen osebni izziv in vam občasno poseganje po neverjetnih ciljih vliva občutke živosti in svobode. Takšna odprava nas lahko navdihne za spoznanja, s kakšno naravnanostjo se lotiti različnih ciljev v življenju, kar naslavlja tudi nastajajoča skupnost Sprehajalcev.

Opis predavanja:

Pretekla predavanja
Camino Krk
Slovenska planinska pot
Peš na morje
Velebitska planinska pot

Dosedanja predavanja:

Za zaprte skupine:

- 20. marec 2023, Osrednja knjižnica Celje

- 3. februar 2023, Mladinski center Celje

- 17. januar 2023, Gostilnica Kresnik, Naklo 

- 11. november 2022, Plezalni center Ljubljana

- 22. oktober 2022, Hostel Tresor Ljubljana

- 6. februar 2023, Dom starejših občanov Ljubljana - Šiška

- 24. avgust 2022, Osnovna šola Naklo 

Predavanje v

Osrednji knjižnici Celje 

Predavanje Osrednja knjiznica Celje - Slovenska planinska pot.jpg
DSC08939.JPG

Vzdušje se med predavanji razlikuje, k čemur precej prispevate tudi gostitelji. V Plezalnem centru Ljubljana direktor ni skrival navdušenja! 😃

Polna dvorana v knjižnici Gameljne pri Ljubljani, predavanje o Velebitski planinski poti

Predavanje Turisticno drustvo Store Camino Krk darilni bon.jpg

Nagrada za predavanje na Alminih dneh v okviru Turističnega društva Štore

20230206_135426_edited.jpg

Čudovita zahvala za predavanje v

Domu starejših občanov Ljubljana - Šiška

Predavanje Knjiznica Gameljne Ljubljana - Velebitska planinska pot.jpg
bottom of page