top of page

"Aktiven življenjski slog – to želim ohranjati pri sebi in zanj navdušiti druge"

Pogovor z dietetičarko o aktivnih in kreativnih načinih preživljanja prostega časa, s katerimi se da tudi zaslužiti

Slika je last Eve Kavka

Eva Kavka je magistrica inženirka živilstva. Kot klinična dietetičarka se ukvarja s klinično prehrano. Poleg tega je navdušena športnica, saj je do leta 2018 trenirala atletiko, danes pa svoj prosti čas najraje preživlja v naravi. Njena želja je, da svoje znanje in izkušnje s področij, s katerimi se ukvarja, predaja prihodnjim generacijam.


Že od malega si se ukvarjala z atletiko, zanimala pa si se tudi za področje prehrane. Kako si oboje umestila v svoje življenje? Na kakšne načine si se do zdaj ukvarjala z enim in drugim?

Z atletiko sem sem začela ukvarjati v osnovni šoli, natančneje v sedmem razredu, ko sem začela trenirati v klubu AD Mass v Ljubljani v Šiški. Že pred tem sem bila navdušena nad športom, zato sem se udeleževala otroških treningov, kjer smo izvajali enostavne vaje in se predvsem igrali. Za atletiko me je navdušil oče, ki jo je prav tako treniral. Trenirala sem jo nekje 13 do 14 let.

Vrhunec kariere mi je predstavljalo tekmovanje za atletsko univerzitetno slovensko reprezentanco na Univerzijadi v Tajvanu leta 2017, v disciplini 800 in 4 x 400 metrov. Tam sem res dobila občutek, da sem na velikem tekmovanju. Bivali smo v atletski vasi, videli športnike s celega sveta, tudi take, ki gredo na Olimpijske igre, res je bilo pravo vzdušje. Takšna tekmovanja so gotovo nekaj, zaradi česar se splača trenirati atletiko.

Pri atletiki sem se naučila tudi veliko drugega, predvsem vztrajnosti in organizacije urnika. Pridobila sem veliko novih prijateljev, se skupaj z njimi odpravljala na priprave, se družila. Sicer se je potrebno tudi marsičemu odreči, ampak ni samo odrekanje, je tudi veliko lepih stvari.

Slika je last Eve Kavka

Prehrana me je začela zanimati dosti kasneje, ob koncu srednje šole. Takrat sem začela ugotavljati, koliko je šport povezan s prehrano, in kakšen vpliv ima prehrana v športu. Odločila sem se za študij na Biotehniški fakulteti, program Živilstvo in prehrana, ter nato opravila še magisterij iz Živilstva.

Zdaj se s tekom ukvarjam zgolj še rekreativno, spoznavam pa tudi druge športe. S prehrano se ukvarjam poklicno, saj delam kot klinična dietetičarka na Onkološkem inštitutu.


V okviru lokalnega športnega društva vodiš tekaško skupino. Iz kakšnih razlogov si se odločila za sodelovanje v društvu? Koliko časa ti vzame vodenje vadbe?

Tako je, v okviru Športnega društva Zadvor vodim tekaško skupino, ki deluje že tretje leto zapored. Pri društvu sodelujem predvsem zaradi veselja do predajanja znanja atletike oz. teka na udeležence različnih starostnih skupin. Vadbe se namreč udeležijo tako srednješolci kot upokojenci, torej se starostni razpon udeležencev razteza od najstnikov do oseb po 60. letu starosti.

Prednost takšne skupine je povezovanje generacij, čeprav včasih velja prepričanje, da je vodenje vadbe v mešani skupini neizvedljivo oz. da je raznolikost udeležencev ovira pri skupinski vadbi. Pravzaprav pa je to lahko prednost, saj se drug ob drugem lahko še toliko bolj nasmejimo in se imamo fino.

Vadba traja uro in pol, imamo jo po navadi enkrat na teden, kakšno leto smo jo imeli tudi dvakrat tedensko. Pol ure pred vadbo namenim temu, da se malo pripravim, tako da za posamezno vadbo porabim približno dve uri.

Tekaška vadba

Slika je last Eve Kavka

Izpod tvojih rok nastajata Instagram profil evkas.world in blog evkaprehrana.blogspot.com. Kaj želiš s profilom in spletno stranjo sporočati in širiti med sledilci ter bralci? Kakšen je njun namen?

Blog sem začela pisati, ko sem bila na izmenjavi oz. strokovni praksi v Barceloni. Pisala sem o tem, kako je v tujini, o dogodivščinah, objave sem namenila tudi izkušnjam s 3D tiskanjem hrane. Po vrnitvi v Slovenijo sem z blogom nadaljevala, vendar je moja vnema do objavljanja začela nekoliko upadati. V tujini sem namreč imela več zagona do aktualnega objavljanja na blogu, doma pa se začneta delo in rutina, ob čemer sem nekoliko pozabila na blog.

V zadnjem času sem v večji meri preklopila na Instagram, kjer je objave lažje pripraviti, njihova priprava vzame manj časa, pripraviti pa jih je možno tudi bolj »spotoma«.

Objave se vsebinsko večinoma nanašajo na povezavo športa s prehrano. V zadnjem času so moje objave obarvane bolj športno.

Včasih pa tudi pripravim kakšno infografiko s prehransko vsebino, recimo, v eni od njih sem primerjala sestavo in ceno velikonočne šunke. To je bilo sledilcem zelo zanimivo, saj je bila vsebina zelo praktična. Po objavi pa sem vesela vsakršne povratne informacije, saj me to najbolj spodbudi, da podobne objave pripravljam tudi v prihodnje.

Ena od infografik z Evinega profila: o ugodnih in neugodnih učinkih prehranskih dopolnil

Postala si tudi promotorka izdelkov, ki se pojavljajo na nekaterih tvojih Instagram fotografijah. Kako priti do tega, da postaneš promotor, ter kaj je potem tvoja dolžnost in kaj je dolžnost podjetja? Do kakšnih zaslužkov se da priti na ta način?

Res je, trenutno sodelujem s prehranskimi podjetji. Zdi se mi, da proizvajalci hitro opazijo profile, ki so jim zanimivi in imajo kakšno skupno točko z njimi, ter kontaktirajo njihove lastnike s ponudbo za sodelovanje.

Pri tem, da te proizvajalci opazijo, je pomembno, da je oseba oz. profil nekaj posebnega, da so objave izvirne, in da ima profil neko vsebino. Poleg tega sledilci cenijo, da poveš dejansko mnenje o izdelku, in ne, da s podjetji sodeluješ zgolj zaradi dobička. Sami mi je v veselje preizkušati različne proizvode in deliti svoje mnenje o njih.

Po tem, ko sem se povezala s proizvajalci, sem z njimi najprej dorekla, na kakšen način bi lahko na svoj profil umestila njihove izdelke. Z njimi sem se predhodno dogovorila, koliko objav ali zgodb (story-jev) s svojim proizvodom pričakujejo. Včasih objave in zgodbe ustvarjamo tudi skupaj. Glede medsebojnih dolžnosti je dogovor s podjetjem lahko čisto individualen.

Slika je last Eve Kavka

Sama nisem vplivnica (influencerka), vsaj nimam se za to, in moj dobiček na račun promotorstva ni tolikšen, da bi se s tem lahko preživljala. Verjamem pa, da se to da, in da tisti, ki se s tem resno ukvarjajo, lahko s tem denarjem dobro živijo. Se je pa v tem primeru potrebno promotorstvu resno posvetiti in vanj vložiti veliko časa, kar ni vedno enostavno. Pri tem je verjetno lažje, če imaš ob sebi dobro ekipo, ki ima dobro zastavljene cilje. Ključna pa se mi zdi dobra medsebojna povezanost sodelujočih.

Kakšne so tvoje želje in cilji na obravnavanih področjih v prihodnje?

Moje želje na športnem področju so, da bi bila še naprej zelo športno aktivna, tako zase, kot tudi, da bi še naprej predajala znanje in izkušnje s področja teka in rekreacije na druge. V zvezi s tem si prizadevam, da bom ostala aktivna v športnem društvu in še naprej vodila tekaško vadbo. Aktiven življenjski slog – to je tisto, kar si želim pri sebi ohraniti, peljati naprej in zanj navdušiti druge.

V zvezi s prehrano pa si morda želim delati več na področju športne prehrane. Trenutno se bolj ukvarjam s klinično prehrano, nekoč pa bi želela nuditi tudi individualno prehransko svetovanje na področju športne prehrane.

Slika je last Eve Kavka

Kakšno misel bi za zaključek želela podeliti tistim, ki želijo narediti korak naprej na področju rekreacije in prehrane?

Na področju prehrane je težava predvsem v tem, da lahko najdemo ogromno dezinformacij, nasprotujočih si trditev in mnenj, zato je laikom lahko zelo težko prepoznati, na katere informacije se resnično lahko zanesejo. Poleg tega smo si ljudje različni in v prehrani lahko za nekoga nekaj velja, za nekoga drugega pa morda ne. Tudi jaz kot svetovalka ne morem trditi, da bo določen način prehranjevanja nekomu zagotovo ustrezal. Kar ustreza in koristi nekomu, ni nujno, da prinese pozitivne učinke tudi nekomu drugemu.

V primeru, da se oseba na prehrano in šport ne spozna najbolje oz. ima težavo prepoznati resnično kakovostno ponudbo, menim, da je najbolje, da se poveže s strokovnjakom s tega področja. V posvetovanje ni potrebno vložiti veliko denarja, za pogovor je dovolj kakšna ura.

Gotovo se je dobro pogovoriti z nekom, ki na tem področju resnično nekaj ve, in ne zgolj slepo verjeti – morda ravno vplivnežem, o katerih smo prej govorili – ki so plačani za svoje objave. Potrebno se je zavedati, da je na prehranskem področju, če izpostavim, sploh na področju prehranskih dopolnil, v ozadju veliko denarja, zato je potrebna previdnost. Prehranska dopolnila, ki jih med drugim pogosto prodajajo kot pomoč pri hujšanju, imajo lahko na embalaži navedene različne trditve glede izboljšanja zdravja, kar je lahko sporno. Potrebno se je zavedati, da gre na tem mestu pogosto za močan marketing, pa tudi za zavajanje potrošnikov.

Po posvetovanju s strokovnjakom je bistvenega pomena, da skušamo spremeniti svoj življenjski slog. Najslabše se mi zdijo diete, ki so intenzivne, vendar se jih lahko držimo le kratek čas: recimo, da štirinajst dni jemo samo smutije ali pijemo čaj. Pomembno je, da zase najdemo način rekreacije in ga povežemo z ustreznim načinom prehranjevanja. Tako zastavljen življenjski slog lahko vzdržujemo bolj dolgoročno.
Slika je last Eve Kavka
278 views0 comments
bottom of page